Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Υπόμνημα Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών προς τις αρμόδιες αρχές, για επείγοντα θέματα Σκαδού-Μέσης Νάξου.


                                                                                                 Αθήνα, 01/06/2018
                                                                                                 Αρ.πρωτ.: 71/01-06-2018
ΠΡΟΣ:  Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Υπ’όψιν:
 α) Δημάρχου Νάξου & Μ.Κ., κ. Μαργαρίτη Εμμ.
 β) Αντιδημάρχου, κ. Λιανού Δημ.
 γ) Αντιδημάρχου, κ. Πολυκρέτη Εμμ.
δ) Αντιδημάρχου, κ. Σιδερή Ν.
ε) Προϊσταμένου Δ.Τ.Υ., κ. Ζουγανέλη Ε.

Κοιν.:
1)     Εκπρόσωπο Τ.Κ. Σκαδού Νάξου, κ. Πάσουλα Μιχ.
2)     Εκπρόσωπο Τ.Κ. Μέσης Νάξου, κ. Κουτσοκέρη Ν.
3)     Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
4)     Προϊστάμενο ΔΕΔΔΗΕ Νάξου, κ. Μαρούλη Μιχ.
5)     Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Μανιό Ν.
6)     Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Συρμαλένιο Ν.
7)     Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Συρίγο Α.
8)     Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Βρούτση Ιω.
9)     Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.)

Σχετικά:
1.       Η από 13/03/2018 επιστολή Τ.Κ. Σκαδού προς τον Δήμο Νάξου και Μ.Κ.
2.      Η από 13/02/2018 επιστολή Τ.Κ. Σκαδού προς τον Δήμο Νάξου και Μ.Κ.
3.     Η από 25/02/2009 με αρ.48 απόφαση του πρώην Δήμου Δρυμαλίας.
4.    Η από 09/01/2015 επιστολή Τ.Κ. Σκαδού προς τον Δήμο Νάξου και Μ.Κ.
5.   Η από 23/02/2018 επιστολή του Σύλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου προς τον Δήμο Νάξου και Μ.Κ.

ΘΕΜΑ: Επείγοντα θέματα των Τοπικών Κοινοτήτων Σκαδού και Μέσης.

Αξιότιμοι κύριοι,
με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να θίξουμε εκ νέου ορισμένα σημαντικά ζητήματα, κάποια εκ των οποίων χρονίζουν, των χωριών μας, Σκαδού και Μέσης. Συγκεκριμένα:
1.      Η ύδρευση της Μέσης. Δυστυχώς, εν έτει 2018, η Μέση υδροδοτείται ακόμα με βυτιοφόρο. Αναπόφευκτη συνέπεια αυτού, είναι το χωριό να μένει χωρίς νερό πολλές φορές κατά την διάρκεια του χρόνου, και τον χειμώνα αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα των μονίμων κατοίκων.Με την χρηματοδότηση και τις απαραίτητες άδειες για την πραγματοποίηση γεώτρησης/-εων να έχουν εξασφαλισθεί, αναμένουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα και με ταχείς, κατά το δυνατόν, ρυθμούς η διαδικασία της εκπόνησης της σχετικής μελέτης και της ανάθεσης του έργου, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο, συχνά, στερεί από τους κατοίκους του χωριού το πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή: το νερό.
2.      Η διατήρηση του Γυμνασίου Σκαδού. Το Γυμνάσιο Σκαδού, αποτελεί έργο πνοής, τόσο για το ίδιο το χωριό, όσο και για όλη την κοινωνία της Ορεινής Νάξου, τους μαθητές της οποίας εξυπηρετεί.Ενδεχόμενη συγχώνευση του σχολείου με άλλο, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην καθημερινότητα των μαθητών όλων των χωριών της περιοχής και φυσικά των οικογενειών τους, εφ’όσον, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να μεταφέρονται χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων στο Γυμνάσιο Τραγαίας. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την ομαλή λειτουργία του Γυμνασίου για την τοπική κοινωνία, στην οποία οι συνθήκες ζωής είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολες.
3.      Επαναπροσδιορισμός-εξορθολογισμός τιμής ζώνης ακινήτων σε Τ.Κ. Σκαδού και Τ.Κ. Μέσης. Ένα σημαντικό ζήτημα για το Σκαδό (βλ.και σχετ.1ο) και τη Μέση, αλλά και ευρύτερα, είναι αυτό της αναντίστοιχης και δυσανάλογης με τα  χαρακτηριστικά των χωριών μας τιμής ζώνης ακινήτων.Δεν λαμβάνονται, δηλαδή, υπ’όψιν οι ιδιαιτερότητες δύο ορεινών και απομακρυσμένων από την Χώρα χωριών, με ευάριθμους κατοίκους, οι οποίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες διαβίωσης.Ζητούμε τον εξορθολογισμό και την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης προς τα κάτω, ώστε να επιτυγχάνεται αντιστοιχία με τις πραγματικές συνθήκες.(Κοιν.: Γεν.Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.)
4.      Συντήρηση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού Σκαδού-Επέκταση ηλεκτροδοτικού δικτύου Μέσης. Αναφορικά με τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό της Τ.Κ. Σκαδού (βλ.σχετ.2ο), σημειώνονται τόσο τον χειμώνα, οπότε τα καιρικά φαινόμενα είναι εντονότερα, όσο και το καλοκαίρι ορισμένες φορές, διακοπές ρεύματος, η αποκατάσταση των οποίων χρειάζεται αρκετό χρόνο.Οι συχνές αυτές διακοπές μαρτυρούν γενικότερο πρόβλημα του ηλεκτροδοτικού δικτύου, καθιστώντας απαραίτητη την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επίλυσή του.Στην περίπτωση της Τ.Κ. Μέσης, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε επέκταση του ηλεκτροδοτικού δικτύου της Δ.Ε.Η., ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι οικίες που έχουν κτισθεί τα τελευταία χρόνια.(Κοιν.: ΔΕΔΔΗΕ Νάξου, προϊσταμένο, κ.Μαρούλη Μιχ.)
5.     Ολοκλήρωση διαδικασιών για την διάθεση πίστωσης από ΣΑΕΠ 067 στις Τ.Κ. Σκαδού και Μέσης. Προσδοκούμε την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απόδοση του ποσού των 44.780,13 €, σε αμφότερες τις Τ.Κ. Σκαδού και Μέσης. Το ποσό αυτό απεδόθη με απόφαση του πρώην Δήμου Δρυμαλίας (βλ.σχετ.3ο) στις δύο Κοινότητες, ως μέρος της αποζημίωσης για τις καταστροφές από την θεομηνία, που έπληξε την ορεινή Νάξο στις 28/11/2001.Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένης όχλησης γραπτής και προφορικής των αρμοδίων αρχών, τόσο από τους Εκπροσώπους των Τ.Κ. Σκαδού και Μέσης, κ.κ. Πάσουλα Μιχαήλ (βλ.σχετ.4ο) και Κουτσοκέρη Νικήτα αντιστοίχως, όσο και από τον Σύλλογο Σκαδιωτών-Μεσωτών, με πιο πρόσφατη την από 23/02/2018 επιστολή μας (βλ.σχετ.5ο).Είναι επιτακτική ανάγκη η ταχεία διεκπεραίωση της διαδικασίας που απαιτείται για την απόδοση του ποσού, δεδομένου μάλιστα και του υψηλού κινδύνου παραγραφής της πίστωσης.

Σκοπός των παραπάνω επισημάνσεων είναι η ανάδειξη ορισμένων κρίσιμων θεμάτων, τα οποία έχουν πολλάκις τεθεί υπ’όψιν των αρμοδίων από τους Εκπροσώπους των Τ.Κ., κ.κ. Πάσουλα και Κουτσοκέρη, αλλά και από τον Σύλλογο Σκαδιωτών-Μεσωτών και την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), και που εδώ και χρόνια ταλανίζουν τις δύο Τοπικές Κοινότητες.Αναμένουμε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να δοθούν λύσεις, που θα αποτελέσουν ανάσα για τα δύο ομογάλακτα χωριά μας, Σκαδό και Μέση.


Με εκτίμηση,
για  το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου,

               Η Πρόεδρος,                                                                                Ο Γραμματέας,
Πιτταρά-Χωριανοπούλου Αθηνά                                                       Παρτσινέβελος Δημήτριος      






      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου